Myter om fläckborttagning på mattor

myter om fläckar på mattor

Det går inte att komma ifrån det faktum att fläckar på mattor är fula. Det är också ett välkänt faktum att de kan vara notoriskt svåra att ta bort. Vi investerar tid och pengar i fläckborttagning bara för att känna att vi antingen har skadat våra mattor eller misslyckats med att ta bort fläcken.

Myter om att få bort fläckar på mattor

Det finns många fläckborttagningsmyter och följande information har sammanställts för att rätta till dessa.

Häll salt på fläcken

Myt nummer ett är att du ska hälla salt på en fläck. Idén är att saltet kommer att absorbera eller suga upp fläcken. Det är sant att salt kan börja dra ut fläcken, särskilt om det är exempelvis rött vin eller kaffe. Det är dock inte den bästa metoden för fläckborttagning. Saltet kan inte absorbera allt och du sitter ändå kvar med rester som fortfarande behöver rengöras. Tänk på att saltet kan bli en utmaning i sig att ta bort.

Få bort fläckar från rödvin med vitt vin

Myt nummer två är att det bästa att ta bort rött vin med är vitt vin. Det har också funnits en uppfattning där man tror att man tar bort vita vinfläckar eftersom ett rött vin skulle kunna neutralisera det. Vissa kan tycka att detta är chockerande, men det är verkligen otroligt vad vissa tror. När du häller vitt vin på rött vin är det troligt att du kommer att se färgen sprida sig. Det är nämligen så att vitt vin gör precis vad vatten skulle göra. Det bästa rådet här är att spara ditt vita vin till ett annat tillfälle.

Salt eller vinäger på ”sura” fläckar

Myt nummer tre är att du ska använda salt eller vinäger för att balansera den kemiska reaktionen hos vissa sura fläckar. Det kan finnas vissa fall där denna kemiska filosofi kan hjälpa till att ta bort fläckar. Du behöver dock stor expertis och kunskap om exakta mängder och vid vilka kombinationer det kan fungera. Ett bättre råd skulle vara att använda vatten och en uppsugningsteknik först. Du kan sedan sitta kvar med rester som kan behandlas på lämpligt sätt. Det är verkligen viktigt att inte göra fläcken till en större utmaning. Kom ihåg att allt som du applicerar på din matta också måste tas bort. Du vill inte skada fibrerna under fläckborttagningsprocessen och vissa produkter lämnar antingen rester eller lämnar mattan klibbig eller till och med krispig.

Allrengöringsmedel för mattor

Myt nummer fyra är att mattrengöringsprodukter måste fungera för alla typer av mattor, annars får de inte annonsera att de har en effektiv produkt. Det kan vara svårt att tro men många produkter som finns att köpa i butiker inte fungerar effektivt på exempelvis ull eller andra typer av mattor. Produkterna är vanligtvis gjorda utefter konceptet allrengöring och kan förstöra ullfibrer eller remsor av andra mattor. Det är alltid en bra idé att testa på ett obetydligt område på mattan innan du applicerar på ett område du kan se. Ett bättre tillvägagångssätt är att veta exakt vilka tekniker och produkter som fungerar för enskilda fläckar.

Det finns alltså en hel del felaktiga uppfattning om mattfläckar. Tyvärr kan du inte tro på allt du hör eller läser, så istället är det bättre att söka råd från en betrodd källa. Professionella städare som rengör mattor har skräddarsydda och specialiserade metoder för att ta bort mattfläckar. Dessa används ofta och syftar till att helt ta bort fläcken, att lämna dina mattfibrer oskadade och fullständig eliminering av rester så att ytterligare fläckar inte uppstår. En individuell och skräddarsydd strategi är den bästa vägen framåt. Du sparar både tid och pengar och får ett överlägset resultat. Hör med de bästa städfirmorna i Umeå för rengöringshjälp med din matta.