Köksrengöring – Så håller du rent i köket

köksrengöring - rengör köket rätt. Spara pengar och miljön

Vet du hur en effektiv köksrengöring utförs? I media kommer du att få veta att ditt kök, familjens slow cooker, blendern, brödrosten och alla andra köksredskap är fulla med alla sorters olika hemska bakterier. De kommer också att berätta för dig att du måste desinfektera hela tiden och rengöra allt med starka (och dyra) rengöringsmedel som du kan köpa i affären.

För köksrengöring i det verkliga livet så kan du faktiskt hålla köket skinande rent med några miljövänliga och billiga hushållsprodukter. Du kommer då samtidigt att spara både på miljön och på dina egna pengar. Kom ihåg att våra duktiga städare i Umeå kan hjälpa dig med städningen!

En bra köksrengöring håller ditt kök rent och din familj i säkerhet

Nyckelingredienserna till rengöringsmedlen som vi rekommenderar för en köksrengöring är en stor förpackning med bakpulver, 4 liter vinäger och bordssalt i den största förpackning som du kan hitta. Kom ihåg att bakpulver är ett fantastiskt miljövänligt rengöringsmedel som man kan använda på områden i hela hemmet. Det förorenar inte heller maten och är också utan doft. Bakpulver är bara lite slipande och kommer inte att skada dina ytor i köket. Oavsett om du har linoleum eller dyr marmor så är ditt kök i säkra händer.

En annan bra produkt att använda i kombination med vinäger är några citroner eller citronjuice. Citronjuicen rengör på samma sätt som vinägern, men den har en trevligare lukt. Nedan finner du några fingervisare på hur du kan rengöra miljövänligt på vissa viktigt områden i köket.

Rengöring av köksavlopp

Använd inte de vanliga avloppsrensande medlen. Dessa är väldigt frätande produkter som är väldigt skadliga för miljön och som också kan skada dina ledningar. Om du har stopp i avloppet bör du först försöka med kokande vatten för att få bort det, och sedan bör du också försöka rensa avloppet med enzymer istället, vilket är bättre än hemska syror.

Efter du rensat avloppet bör du underhålla det regelbundet så att det inte blir stopp igen. En gång i veckan ungefär bör du hälla i en deciliter bakpulver i avloppet och efter det en deciliter vinäger. Låt sedan dessa två produkter verka under cirka tjugo minuter. Häll inte något annat i avloppet under tiden. Medan detta fortgår så börja koka lite vatten för att sedan spola avloppet med det.

Om du har diskat mycket disk med fett på senaste tiden så kan du behöva ge denna behandling en liten extra knuff. Då kan du blanda en deciliter salt med en deciliter bakpulver och hälla det blandat ner i avloppet. Spola sedan hela avloppet med det hetaste kranvattnet du kan få.

Rengöra ugnen

Som du säkert kan räkna ut så bör du aldrig använda något av de där superstarka ugnsrengöringsmedlen. Eftersom de många gånger rekommenderar att du bör få ut alla ur huset innan du använder dessa produkter, så bör du förmodligen använda något annat. De är inte särskilt snälla mot miljön.

Ett säkrare alternativ är att strö bakpulver (ungefär ett 6 mm lager) på botten av ugnen. Spraya över med lite vatten. Spraya regelbundet på vatten efter några timmar och fortsätt så och håll det fuktigt. Låt det sedan verka över natten. På morgonen så bör du skrapa bort bakpulvret och smutsen från ugnen med en blöt svamp.

Det bästa sättet att hantera rengöringen av ugnen är att göra lite av denna sorts rengöring några gånger per kvartal. På detta sätt så får du inte den där stora mängden med fastbränd mat och fett att rengöra på samma gång.

Rengöring spisen

Du kan få bort det mesta av spillet på din spis rätt så lätt om du strör över lite salt, då saltet kommer att absorbera det mesta av spillet. Det är också milt slipande men kommer inte att skada ytan. Om du spiller något på de elektriska värmeslingorna så kan du hälla på lite salt och kanel och torka bort på en gång. Du kan rengöra keramiska spishällar med en gammal tandborste och lite bakpulver.