Så rengör du dina vinylskivor bäst

så rengör du din skivsamling av vinylskivor

Även fast vinylskivor inte är lika populära nu för tiden som förut, så finns det fortfarande ett stort antal personer som föredrar att lyssna på dem. Samlare och musikdiggare uppskattar ofta ljudkvalitén på vinylen och gillar känslan av historik och en svunnen tid då de spelar den. Att då veta hur man rengör dem är a och o. Särskilt om man vill att de ska hålla så länge som möjligt. Denna sorts skiva får med lätthet repor och solsken och upphettning kan också skada den. Därför så behöver man inte bara lära sig hur man rengör dem. Det är också viktigt att veta hur man i övrigt tar hand om dem.

Hur man rengör vinylskivor

Om du lär dig hur man ska förvara vinylskivor samt hur man bör rengöra dem så kommer de att hålla mycket längre. Bästa sättet är att ställa dem vertikalt då ingen tyngd av något slag då kan skada eller krossa dem. Sannolikheten att de böjer sig i värme är då också mindre. Förvara dem i ett svalare rum i ditt hem eftersom för mycket värme kan skada dem.

Förvara dina vinylskivor korrekt

Se till att alla skivor ligger i sitt fodral. På så sätt undviker du att de blir smutsiga och att de behöver rengöras. Smuts är den största boven då en skiva blivit repad eller skadad. Om du lär dig hur man rengör dem på rätt sätt så kan du också många gånger rädda dem. Även fast de förvarats på fel sätt. Hantera skivan varsamt så att du undviker att fett från dina händer hamnar på ytan. Och bär alltid skivan försiktigt så att du inte tappar den. Gör man inte det kan detta, kan man skada skivan eller också helt förstöra den.

Använd en karbonfiberborste för rengöring av LP-skivor

När du rengör en vinylskiva så se till att du håller den i ett fast grepp så att du inte råkar tappa den och därigenom repar den. Helst ska skivorna rengöras efter varje gång de använts. Borsta ytan med en karbonfiberborste som är speciellt designad för att rengöra just vinylskivor och som är utformad för att ta bort små partiklar från den känsliga ytan. Denna rutin plus en riktig förvaring kommer att se till att du inte behöver grovrengöra dina skivor särskilt ofta och dessutom hålla dem i ett bra skick.

Om du märker att dina vinylskivor är smutsiga så bör du först lära dig att rengöra dem på rätt sätt. Även fast du har en samling som du sällan lyssnar på så bör den ändå rengöras minst en gång per år, då detta håller den i ett fint skick och redo att lyssnas på närhelst du vill. Det du vill med rengöringen är att få bort allt damm, all smuts samt alla andra lösa partiklar från skivan. Detta utlovas från många olika produkter som man kan köpa på marknaden, men de är oftast väldigt dyra. Destillerat vatten fungerar också faktiskt på samma sätt.

Torka mjukt av skivan med det destillerade vattnet och torka sedan torrt med en pappershandduk. Denna rengöringsmetod avlägsnar allt fett och smuts från ytan av vinylskivan och bibehåller skivans goda skick. På detta sätt kan du njuta av din skivsamling och njuta av hur bra det låter varje gång du spelar den, även om det så bara är någon gång per år. Kontakta vårt städföretag i Umeå för mer smarta rengöringsråd.